Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret için 15 bin lira sınırı…

Asgari ücret her yıl enflasyon oranında yükseltilmiyor ancak yapılan pazarlıklarda enflasyon oranı büyük rol oynuyor. Seçim ile birlikte zammın da yıllık belirlenecek olması nedeniyle zam oranın yüzde 50’leri bulabileceği de konuşuluyor.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN?

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısının tarihi belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ilk toplantının 11 Aralık’ta yapacağını açıkladı.

Asgari ücret ilk toplantısı 11 Aralık 2023 Pazartesi günü saat 14.00’da gerçekleştirilecek.
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

İşveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) hükümeti ise Çalışma Bakanı temsil ediyor.

ERDOĞAN’DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Erdoğan bir gazetecinin “Sayın Cumhurbaşkanım Asgari Ücret Komisyonu 11 Aralık’ta toplanıyor. 6 aylık enflasyon ortalamasından yola çıkarak, bunu alarak asgari ücrete yüzde 35 oranında zam yapılacağı ve böylece asgari ücretin de 15 bin 393 liraya geleceği yorumları yapılıyor ekonomi çevreleri tarafından. Öncelikle asgari ücret ne kadar olur? Buna ek olarak Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın asgari ücretin sadece bir kez zamlanacağı yönünde bir açıklaması olmuştu. Siz ne dersiniz efendim?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Asgari ücretle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan şu anda çalışmalarını yapıyor. Bu çalışmalarını olgunlaştırdıktan sonra nihai tabloyu önümüze koyacak. Çünkü burada işçi, işveren temsilcileri ile görüşmelerini bitirdikten sonra bize neticeyi getirecek. Biz de kendisini dinleyeceğiz. Ondan sonra en uygun asgari ücret neyse bunun kararını vereceğiz. Bütün mesele tarafları mağdur etmeden bir neticeye varabilmek.

BİR KEZ VERİLECEK ZAMLA BU İŞ BİTER

Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Bunun da sorumlusu birinci derecede Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan’dır. Biz vatandaşımızı bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz. Ekonomi yönetimimiz bir yandan da enflasyonu dizginleyici adımlar attı, bunlar da sürüyor. İşaretler olumlu, yakında enflasyonun kalıcı bir şekilde dizginleneceğini göreceğiz. Enflasyon sorununu da tarihe karıştıracağız.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Asgari ücret doğrudan enflasyon oranında artırılmıyor ancak pazarlık görüşmelerinde enflasyon oranları zamda yön verici oluyor. Son 5 ayda yüzde 33.66 gerçekleşen enflasyonun 6 aylık dönemi yüzde 37-38 civarında kapatması bekleniyor. Bu da asgari ücretin 15.697 liranın altında kalmayacağına işaret ediyor. Seçim ile birlikte zammın da yıllık belirlenecek olması nedeniyle zam oranın yüzde 50’leri bulabileceği de konuşuluyor.

TÜRK-İŞ ALT SINIRI AÇIKLADI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimini temsil eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 11 Aralık’ta başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi pazarlıkta alt sınırını açıkladı.

NTV’ye konuşan Atalay, “Açlık sınırından bir pazarlık olmaz onun üzerinden bir pazarlık olur” diyerek asgari ücret pazarlığında alt sınırın 4 kişilik bir ailesinin açlık sınırı olan 14 bin 25 lira olduğuna işaret etti.

TÜRK-İŞ’İN SON VERİSİ 14 BİN 25 TL’YDİ

Türk-İş araştırmasının 2023 Kasım ayı sonucuna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 14 bin 25 TL’ye yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 45 bin 686,81 TL’ye yükseldi.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 18 bin 239 TL’ye yükseldi.

Geçen ay açlık sınırı 13 bin 684 TL olarak açıklanırken yoksulluk sınırı 44 bin 573,3 TL olarak açıklanmıştı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 17 bin 336,25 TL’ydi.

ÇALIŞANLAR KAYGILI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in eylül ve ekim ayında yaptığı açıklamalarda, yüksek enflasyonun bir nedeni olarak yüksek ücret zamlarına işaret etmesi ve ücretlerde geçmiş enflasyona değil beklenen enflasyona göre zam yapılması gerektiğini söylemesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan dikkat çeken bir açıklama gelmişti.

Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin asgari ücretle ilgili sorusuna Işıkhan, “Temmuz ayında olduğu gibi ilke yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz.” yanıtını vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün gazetecilerin soruları üzerine asgari ücret artışı için ”En uygun asgari ücret neyse bunun kararını vereceğiz. Bütün mesele tarafları mağdur etmeden bir neticeye varabilmek. Bir kez verilecek zamla bu iş biter” dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetten gelen “hedef enflasyona göre zam” ve “tek zam” açıklamalarına tepki göstermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x