TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Meclis açılışında konuşuyor: 1 Ekim’in seçilmesi manidardır

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü önündeki bombalı saldırının ardından TBMM’de 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılışı, geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştiriliyor.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş açılış konuşmasını gerçekleştiriyor.

Konuşmasına Ankara’da meydana gelen saldırıyı kınayarak başlayan Numan Kurtulmuş’un açıklamalarından başlıklar şöyle:

“Hiç şüphesiz bu terör saldırısını ortaya koyanların 1 Ekim gibi bir günü tespit etmiş olmaları manidardır, tesadüfi değildir.

Türkiye, asla ve asla terörün gündemine teslim olmayacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, asla ve asla terörün gündemine teslim olmayacaktır.”

TÖREN PROGRAMI AKSAMADI

Meclis açılışı saat 13.00’te TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un anıta çelenk bırakması ile başladı. Çelenk bırakmanın ardından bando eşliğinde saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Gülizar Biçer Karaca, Sırrı Süreyya Önder, Celal Adan, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, partilerin grup başkanvekilleri, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, milletvekilleri ve TBMM bürokratları katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MECLİS’TE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yeni yasama yılında Meclis’e geldi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne yönelik saldırının ardından, TBMM’deki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Meclis yerleşkesine girişlerde kontroller artırıldı, araç girişlerine sınırlama getirildi.

28. Dönem 2. Yasama Yılı’na ilişkin yapılacak programlarda ise değişikliğe gidilmedi.

EMEKLİLERİN GÖZÜ MECLİS’TE

Yeni dönemde Meclis’in en önemli gündemlerini ekonomi başlıkları ve yeni anayasa çalışmaları oluşturacak.

Milyonlarca emeklinin beklediği maaş düzenlemesinin kısa sürede Meclis gündemine getirilmesi planlanıyor. Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması da Meclis’e sunulacak yasal düzenlemeler arasında yer alıyor.

TANRIKULU FEZLEKESİ GÜNDEMDE

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında hazırlanan fezleke için de süreç işliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili yaptığı açıklama gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Tanrıkulu’nun hakkındaki fezlekenin kısa süre içinde Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor.

ANAYASA ÇALIŞMALARI: AK PARTİ SİYASİ PARTİLERİ ZİYARET EDECEK

Meclis’in en önemli gündem başlıklarından olan yeni anayasa çalışmaları için AK Parti’nin, Meclis açıldıktan sonra siyasi partileri ziyaret etmesi bekleniyor. Muhalefetin görüş ve önerileri alınacak. Siyasi parti temsilcilerinden oluşan anayasa uzlaşma komisyonunun kurulması da gündemde.

TEZKERE GÖRÜŞÜLECEK

Askere sınır ötesi görev izni veren tezkereler de yeni dönemde Meclis gündemine gelecek.

BÜTÇE MARATONU

2024 yılı bütçe mesaisi ise ekimde başlayacak. Bütçe teklifi 17 Ekim’de Meclis’e sunulacak. Kasımda komisyon görüşmeleri başlayacak. Yılsonuna kadar da bütçe maratonu tamamlanacak.

YENİ DÖNEMDE 6 SİYASİ PARTİ GRUBU OLACAK

Yeni dönemde 14 siyasi partinin yer aldığı Meclis’te, 6 siyasi partinin grubu olacak.

1 Temmuz 2023 itibarıyla tatile giren Meclis’te tatil dönemi boyunca tadilat yapıldı, ses ve elektronik oylama sistemi yenilendi.

Yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 14 siyasi parti temsil ediliyor ve Meclis’te 6 siyasi parti grubu olacak. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir