T24 Dış Haberler
Hamas’ın siyasi liderlerinin Katar’dan ayrılmayı planladığı haberlerinin ardından grubun yeni siyasi merkezinin neresi olabileceği tartışılmaya başlandı.
Cumartesi günü Wall Street Journal’ın haberinde liderliğini İsmail Haniye‘nin yaptığı Hamas Siyasi Bürosu’nın merkezini halihazırda bulunduğu Katar’dan başka bir ülkeye taşımayı değerlendirdiği belirtilmişti.
ABD Kongresi, son zamanlarda Hamas’ın siyasi liderlerine ev sahipliği yapan, aynı zamanda Hamas ile İsrail arasında arabuluculuk yapan Katar üzerinde baskısını artırmıştı. Katar’ın Washington Büyükelçiliği hafta içinde bu durumdan rahatsızlıklarını dile getirerek, Doha’nın İsrail ile Hamas arasında arabuluculuğa 2012’de ABD’nin talebiyle soyunduğunu hatırlattı. Açıklamada, “Geçimsiz tarafların olduğu masadan kalkıp gitmek kulağa çekici geliyor” ifadeleri kullanıldı.
WSJ’nin haberine göre Hamas, bölgedeki iki ülkeyle yeni merkez olarak oraya taşınma ihtimali hakkında temasa geçti. Bu ülkelerden birinin Umman olduğu belirtilirken, ikincisinin ismi paylaşılmadı.
Öte yandan Hamas’ın siyasi lideri Haniye, bu haberin gündemde olduğu sırada İstanbul’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bir araya geldi. Haniye, hafta içinde de Katar’ın başkenti Doha’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşmüştü.
WSJ’nin haberinde Hamas’ın taşınmayı düşündüğü ikinci ülkenin Türkiye olduğuna dair bir ifade yer almadı, ancak İsrail’in önde gelen Haaretz’ten Jack Khoury, görüşmelere işaret ederek düşünülen adreslerden birinin Türkiye olabileceği konusunda spekülasyonda bulundu.
Erdoğan’ın da Fidan’ın da Haniye ile yaptığı görüşmenin ardından böyle bir ihtimal resmi kaynaklarca dile getirilmedi.
Erdoğan Hamas’la Kuvayı Milliye’yi kıyaslamıştı
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü partisinin 31 Mart seçimlerinden sonraki ilk grup toplantısında, Hamas’ı Kuvayı Milliye’ye benzeterek, “Türkiye’deki Kuvayı milliye ne ise Hamas da işte odur. Bunu söylemenin de bir bedeli olduğunun farkındayız. Hakkı ve hakikati haykırmanın zor olduğunu biliyoruz, tüm dünya idrak etsin. Saldırılarınıza, algı oyunlarınıza boyun eğmeyeceğiz” dedi.
Aynı gün Hamas’ın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “Erdoğan’ın, Filistin halkının savunmasını ve topraklarının kurtuluşu için meşru mücadelesini sürdürme konusundaki tutumunu yinelediği açıklamaları büyük beğeniyle karşılandı” denildi.
Hamas, Erdoğan’ın “Filistin halkının direniş projesine cesur bir destek verdiğini” belirtirken, bundan gurur duyduklarını ve Cumhurbaşkanı’nı takdir ettiklerini ifade etti. Açıklamada, “Erdoğani Türk Milli Kuvvetlerinin Kurtuluş Savaşı’ndaki rolünü, Hamas hareketinin Filistin halkının, topraklarının ve kutsallarının savunulması konusundaki mevcut mücadelesindeki rolüne benzetti” denildi.
Haniye’nin 7 Ekim sırasında İstanbul’da olduğu iddia edilmişti
23 Ekim’de Al Monitor’den Fehim Taştekin’e konuşan kaynaklar, Haniye’nin Hamas’ın İsrail’e binlerce füze attığı ve İsrail topraklarına girdiği 7 Ekim gecesinde İstanbul’da olduğunu belirtmişti.
Kaynaklar, Türkiye’nin sivil ölümlerinden sonra yine de Hamas’ı koruyor gibi gözükmek istemediği için Ankara’nın Haniye ile birlikte diğer Hamas üyelerinin de ülkeden ayrılmasını istediğini söylemişti.